Vinterhuden – så tar du hand om huden på vintern

Det är kallt i Sverige nu. Efter en lång höst har nu vintern kommit i form av kyla och i stora delar av Sverige också snö. Luften blir kall och torr. Det är brist på sol och skiftningarna mellan utomhus- och inomhustemperaturen kan vara stor.

Det märks på huden att det skiftar i vårt klimat. Huden blir torrare, kanske fnasig, röd och irriterad och därigenom mer mottaglig för yttre påverkan och ett sänkt immunförsvar som resultat. Huden är ju vårt största organ och en mycket viktig del i vårt immunförsvar.

Tips vad du kan göra för din vinterhud:

Ansiktet

Vanlig tvål till ansiktet är ett stort NO, NO NO! Den torkar ut huden ännu mer! Använd istället en rengöringsmjölk eller rengöringsgelé. De är anpassade för att inte torka ut huden och samtidigt också tillföra både fukt och fett. Bara ett sådant byte kan göra en stor skillnad.

Var noga med att välja ansiktscreme. Tänk på att den skall innehålla bra fuktgivande och bindande ingredienser. Men också bra näringsrika oljor och fetter. Ögoncreme och fuktighetsgivande ansiktsmasker bör också användas.

Ansiktspeeling för att ta bort döda hudceller underlättar för fuktprodukter att tränga ner i huden. Ansiktspeeling bör dock inte göras mer än 1-2 gånger i månaden under vintermånaderna. Detta för att balansera slitaget på den torra huden. Peela också med lätta cirkulerande rörelser och under kortare tid än peeling utförs på sommaren.

Glöm inte att läpparna också behöver stöd under vintern. Ringblomssalva eller ett läppcerat fungerar utmärkt. Ett tips är att använda lite bra olivolja på läpparna till natten.

Händer

De flesta får torrare händer under vintern. Glöm inte att använda vantar för att skydda händerna mot kylan! Vår handcreme är utmärkt till vinterhänder. Den innehåller bra fuktämnen och dessutom ringblomma som säkerställer att återställa dina händer efter handtvätt och diskning etc. Som extra kur på natten för riktiga torrisar rekommenderar vi vår ringblomssalva. Smörj in ordentligt med den feta salvan på kvällen, ta på bomullsvantar och låt salvan arbeta under hela natten. Gör underverk för dina händer och även hälar.

Kropp och hår

Inte bara ansikte och händer blir torr under vintern. Även på håret och övriga kroppen brukar det märkas skillnad. Håret blir torrt, frissigt och har lättare att bli statiskt. Hårbotten kanske kliar.

Du kanske skall se över dina hårvårdsrutiner!

Undvik att slita på håret så mycket och undvik hårtorkar och plattänger så ofta du kan. Använd skyddande värmeskydd innan du använder dem och försök använda produkter utan alkohol.

Inpackning med jojobaolja 1 gång i veckan är bra för håret.
Låt balsamet sitta i några minuter längre än vanlig för att skydda håret.

Kroppen

Kroppen blir ofta torrare på vintern. Underbenen kan vara riktigt torra.

Tänk på att:
Kroppspeeling, precis som i ansiktet gör huden mer mottaglig för efterföljande produkter. Peela en gång i veckan.

Använd kroppsolja direkt efter duschen. Mycket bra!

Använd naturmaterial i kläder.

Ta gärna ett tillskott av Omega 3 fettsyror.