Handplockade örter och berggrundvatten

Ibland får vi frågan vad som gör just Föllinges ekologiska hudvårdsprodukter speciella. Råvarorna är ju samma för alla som är som er, menar de. Ibland är det bra för oss att stanna upp och reflektera på just sådana frågor.

Vi har sedan 1985 haft som mål att alltid använda så omanipulerade och om möjligt ekologiska råvaror.

På den tiden befann vi oss längst ut på skalan av ”inne”-företag. Det var nästan ingen som då pratade om ekologisk och naturlig hudvård. Tillgången på ekologiska råvaror var inte heller på långa vägar lika stor som idag.

Vi började redan från början att handplocka, torka och sedan göra te av de tillgängliga örter som vi har i vårt närområde i Föllinge. Vi ville erbjuda våra kunder den fantastiska möjligheten att i produkterna få tillgång till hand- och fjällplockande örter som växer vilt hos oss. Teerna använder vi fortfarande framför allt i våra schampon. De örter vi plockar och använder är björkblad, åkerfräken, viol, daggkåpa och brännässla.

Vad jag vet är det inte många om ens någon som handplockar sina råvaror som vi gör. I dag är det enklare att beställa råvarorna från olika leverantörer runt om i världen. Och visst, det fungerar det med, men för oss är det viktigt att veta att vi, om det är möjligt, faktiskt använder de resurser vi har just där vi är. Det är ju så många andra råvaror vi inte kan erbjuda eftersom de inte finns att tillgå lokalt. Det är en sak jag tycker är speciellt med våra produkter.

En annan sak är vårt vatten.

Vårt vatten är ett av de finaste i Sverige. Vattenförsörjningen för Föllinge baseras på berggrundvatten från en grundvattentäkt cirka tre kilometer öster om de centrala delarna i Föllinge. Området där vattentäkten är belägen ligger vid sjön Ockerns södra spets. Innan vattnet når oss så sandbanksfiltreras det under 8 år. Det innehåller inga tillsatser och har vid mätningar i det man i den världen kallar ”perfekta värden”. Det finns inga läkemedels- eller drogrester, inga tungmetaller eller tillsatser som klor, ozon eller uv ljus som del i hanteringen av vårt vatten. Vårt fantastiska vatten tycker jag är speciellt med våra produkter. 
Vi använder i produkterna många koncentrerade råvaror. Exempelvis eteriska oljor och växtextraktet. Dessa är så starka att man späder dem innan de läggs på huden. I fallet eteriska oljor skulle man kunna säga att vi späder dem till hydrolatvatten, dvs. blomvatten. För att göra detta använder vi just vatten eftersom det är det naturliga element som blomvattnet i sitt ursprung också har.

I vårt långvariga arbete med att formulera produkter och det genuina intresse vi har att i alla lägen optimera och förbättra formuleringarna när tillgång på förbättrade råvaror finns att tillgå gör att formuleringsprocesserna aldrig stannar av hos oss på grund av bekvämlighet. Det finns alltid saker att titta på.

Under åren har det varit stora arbeten med olika konserveringslösningar, tensidlösningar, utbyte av råvaror som varit behandlade på olika sätt till råvaror som med tiden förändrats till att finnas mindre bearbetade och bearbetade med bättre ämnen. Det är byte av olika oljor och fetter för att förbättra produkters strukturer, användningsområden och upptagningsförmåga. Allt detta arbete utförs dessutom i samsyn med NATRUE:s regelverk. Det regelverk som för certifierade produkter är ett av, om inte det tuffaste, i världen för ekologiska produkter. Att genomgå en certifieringsprocess och faktiskt få sina produkter och råvaror genomgångna, kontrollerade och bedömda är en krävande process. Det har vi gjort nu i 6 år och det tycker jag är speciellt med våra produkter. Vi lämnar inte bara vår egen garanti och våra egna ord på att våra produkter är utmärkta utan vi har dessutom med oss en oberoende organisations bedömningar på våra produkter.

DSC_1678_CMYK