Intervju: Ingela Johansson på Föllinge

Sedan 1985 har vi på Föllinge tillverkat ekologisk hudvård nära naturen i Jämtlands inland. För att fira våra över 30 år i den ekologiska branschen vill vi under året uppmärksamma några av de människor som varit en del av vår resa – både personal, kunder och återförsäljare runtom i landet.ingela

Ingela Johansson har jobbat på Föllinge sedan 1992. Hon är idag ansvarig för marknadsföring och produktutveckling på bolaget. Ingela är utbildad sjuksköterska i grunden, och utbildade sig senare till aromaterapeut. Med bas i Timrå spenderar hon sin tid både i Sundsvall, i Stockholm och är givetvis också ofta på fabriken i Föllinge.

Varför började du att jobba på Föllinge och med ekologisk hudvård?

När jag först kom i kontakt med Föllinge Produkter arbetade jag som sjuksköterska och hade inte en aning om vad skillnaden var mellan olika baser i salvor och cremer. Samtidigt tyckte jag att det var intressant och jag sökte något att hålla på med som extrainkomst.

Jag började med att sälja produkterna som återförsäljare och gjorde det under ett antal år. Under vägen utbildade jag mig till Aromaterapeut för att få mer kunskap om de eteriska oljorna och dess verkan. Ekologisk hudvård var då inte ett ord man använde utan det var naturlig hudvård man pratade om. Den process som jag påbörjade med mig själv under den perioden har gett mig många aha-upplevelser. Man får ”byta glasögon” och lära sig att se på saker på olika sätt och då var det verkligen en grundläggande kompassriktningsändring som jag gjorde.
 
Tycker du att svenskarnas syn på ekologiskt har förändrats sedan du började jobba i branschen?

Oja absolut, någonting hände för 6-8 år sedan. Vi har i och för sig alltid haft intresserade kunder på Föllinge, men för några år sedan började även den ”vanlige” konsumenten att ställa frågor. Frågor om konservering, behandling av råvaror, mineralolja kontra vegetabilisk olja. Syntetiskt versus naturligt. Detta har bara ökat sedan dess och nu är det ekologiskt som är inne.

Globalt sett är dock vår marknad fortfarande omogen, och vi i Sverige har mycket kvar att göra för att verkligen få ut information på ett riktigt sätt om varför jag/vi väljer att använda naturliga / ekologiska produkter. Det har en tendens i vårt samhälle att pendla från ytterlighet till ytterlighet och just nu upplever vi att pendeln håller på att svänga över till vår del av kosmetiksegmentet. Det tycker vi är bra, men för att få en långsiktig användning och långsiktiga val av vår typ av produkter gäller det att få konsumenten att faktiskt förstå varför man väljer just dessa produkter. Att det inte bara är en hype och en modefling. Där har vi mycket arbete kvar att göra.

Vad är de främsta fördelarna enligt dig med att använda ekologisk hudvård?

Den främsta fördelen som jag ser det är att det är bättre för naturen, miljön och inte minst bonden som slipper hantera några gifter och bekämpningsmedel. Att det är förnyelsebara råvaror vilket gör att vi inte utarmar naturens resurser. Om det blir mindre tillgång av någon olja eller ört så växlar vi över till någon annan och låter ekosystemet återhämta sig.

Dela med dig av dina tre bästa tips för att må bra!

  • För det första måste man komma i håg att sanningen alltid är större än alla bitarna tillsammans. Med det menar jag att man inte skall tro att det bara är hudvårdsprodukten som ger dig ung hy. Vi måste också förstå att vårt yttre är en direkt avspegling till hur vi mår i vårt inre.
  • För det andra krångla inte till det. Balans i livet med bra kost, sömn, motion och ordning på sina relationer skall inte underskattas.
  • För det tredje, och kanske det viktigaste för oss idag. Lär dig njuta av nuet! Stressen är det som i slutändan ställer till mest oreda inom oss. Vi måste se till att hitta vägar för att minimera den långvariga stressen.

Enkelt eller hur?