Intervju: Yogaläraren Gabrielle ”Bella” Håkansson

Gabrielle ”Bella” Håkansson startade upp företaget Yogin år 2005 med ett mål att fler skulle få yoga. Hon ser yogan som ett fantastiskt verktyg till att stilla sinnet och vara helt och fullt i sin kropp, något hon också bloggar om för friskvårdstidningen Kurera: Bella Om Yoga. Yogan har även varit en viktig del i att hjälpa Bella att stärka sin egen självkänsla och ta sig ifrån deprimerande tankar. Idag är Gabrielle även en del av Föllinges ekologiska panel, och hjälper oss genom att tycka till om produktutveckling och företaget i stort framåt.

Jag hade själv yogat i 5 år när jag startade Yogin och tyckte att yoga var grejen! Jag älskar yoga. Det är ingen glamour i att ställa sig på mattan varje dag, ibland när din kropp känns som en säck potatis eller när du har ont någonstans. Men jag har aldrig ångrat ett yogapass och jag får nya insikter varje gång jag står där.

Bella hade fasta yogaklasser i Upplands Väsby, norr om Stockholm, i några år. Redan då fanns ett intresse och nyfikenhet för yogan, men det hade inte slagit igenom helt än. När hon blev ensam med barnen och de var små fanns dock inte längre möjligheten att hålla i fasta klasser längre.

De senaste åren anordnar jag helg- och vecko-yogaretreat på olika ställen. Det är viktigt för mig att utöva yoga själv regelbundet och det har jag prioriterat. Nu börjar barnen bli större och har inte samma behov av att ha mig hemma, med det så har kommer jag starta upp klasser igen i Stockholm. Det ska bli jätteroligt!

Jag har ett holistiskt tänk och vill väva samman de olika delar jag tror på. Jag är utbildad yogamassör sedan några år tillbaka. Det senaste året har jag också utbildat mig till Ayurvedisk livsstilskonsult. Dessa tre delar ger mig en större förståelse och balans i livet. Att jag nu även har verktyg att hjälpa och vägleda andra är fantastiskt och något jag kommer fortsätta jobba med.

Bella gick ursprungligen en cirkusutbildning, vilket länge hade varit hennes dröm. Hon beskriver hur hon älskade varje dag av utbildningen, och vaknade varje morgon tacksam över att få åka dit och träna.

Och så en dag skadade jag mig. Det var inget allvarlig, en rejält stukad fot. Men jag föll, tappade det. Jag tvivlade på mig själv, tappade all självkänsla, kände mig bara värdelös och kunde inte vända den nedåtgående spiralen. Det slutade med att jag blev totalt utbränd, både fysiskt och psykiskt. Det var hemskt, bara besvikelsen att ge upp sin dröm.

gabrielle_hakansson

Det var då Bella hittade yogan.

Yoga gav annat än bara fysisk träning. Enbart samtalsterapi i olika former fungerade inte på mig. Det blev många långa år tillbaka men jag vill säga att yogan har varit en stor hjälp. Yogan har hjälpt mig att acceptera och älska mig själv som den jag är.

Jag är en person som söker välmående, utmaningar och vill vara med där det händer. Jag har så många intressen och tycker mycket är roligt. Jag åker skidor, tycker om att bara vara i naturen. Friluftsliv har alltid varit en stor del i mitt liv då jag är uppvuxen med ”Mulle-föräldrar”. Jag reser så ofta jag kan, överallt. Jag tycker om att se nya platser och komma tillbaka till vissa.

Bella berättar att vänner är viktigt för henne, men att hon även lärt sig att vara ensam i sitt eget sällskap på senare tid. En egenskap som hon lärt sig att uppskatta mycket. Allra viktigast är barnen och familjen.

Jag försöker engagera mig mycket i barnen, ibland för mycket. Jag vill att de ska få upptäcka alla härligheter i livet och kommer med massor av idéer. Jag är en sprudlande person, för det mesta glad, impulsiv, men som ibland blir lite deprimerad. Jag har lite svårt med balans då jag vill så mycket. Men det är en av de saker jag jobbar mycket med i yogan och nu har jag fått än mer verktyg genom ”Läran om livet” – Ayurveda.

Bella använder bara ekologiska hudvårdsprodukter och har gjort så i många år.

Mitt motto är att om jag kan äta det, kan jag också smörja in huden med produkten. Det är alltså lika viktigt att använda ekologiska produkter som att köpa ekologisk mat och allt annat, rengöringsmedel, tvättmedel osv. Jag tänker göra mitt för att jorden, min omgivning och jag själv ska må så bra som möjligt.

Bellas mamma kommer från Föllinge, och Föllingefabriken, där Föllinges ekologiska hudvårdsprodukter tillverkas, har varit hennes granne under uppväxten.

Ni har funnits i mitt liv länge. Såklart att jag känner en extra stolthet och kärlek till Föllingeprodukter då min familj kommer därifrån och jag har tillbringat varenda sommar i dess vackra natur. Då jag startade min verksamhet, Yogin, ville jag ta in Föllinges produkter och bli återförsäljare. Nu använder jag för eget bruk och tycker det är prisvärda, fina rena produkter som jag varmt rekommenderar.

Dela med dig av dina tre bästa tips för att må bra!

  • Stärk din självkärlek. Ju mer du älskar dig själv ju bättre mår du och kan sprida kärlek till din omgivning. Gör upp ett mantra som du säger flera gånger varje dag till dig själv. T ex. ”Jag älskar mig själv precis som jag är och jag är värd det bästa”.
  • Ha rutiner varje dag som du mår bra av. Lägg dig och gå upp i tid, motionera, egentid, andning, ge dig själv massage med en härlig olja, ta en varm dusch, sitt ner i stillhet, drick varmt vatten.
  • Tolerans och acceptans, var inte så hård mot dig själv eller andra.