Ewelina Gulliksson masserar bort spänningar och stress

Ewelina Gulliksson är utbildad medicinsk massageterapeut sedan sex år tillbaka och jobbar idag genom den egna firman Hälsofiluren. Hon blev massör för att hon ville hjälpa människor, och ser ett ökat behov av massörer i en tid där vi ofta har väldigt stillasittande arbeten.

Med hjälp av massage blir man mjukare i kroppen, känner sig mindre spänd och mår bättre, säger Ewelina.

Vi överanstränger generellt våra kroppar för mycket idag. Vi sitter stilla och gör ensidiga arbetsuppgifter. Om vi ser bakåt i tiden rörde vi på oss mycket mer, både i vardagen och i arbetet. Nu sitter vi långa perioder, ofta framför en dator. Det blir automatiskt så att det stoppar upp cirkulationen i kroppen när man inte aktiverar musklerna. Ju mer vi sitter stilla, ju mer spänningar får vi. Kroppen är gjord för att röra sig, menar Ewelina.

En vanliga åkomma som Ewelina ser hos sina kunder som sitter mycket framför datorn är spänningar mellan skulderbladen. Hon behandlar besvären genom att massera ut spända muskelknutar både bakom och runt skulderbladen, så väl som på bröstmusklerna.

Att sitta vid datorn, lätt framåtlutade mot skärmen, ger oss kortare bröstmuskler, och utsträckta ryggmuskler. Där uppkommer smärta. Det är viktigt att komma ihåg att stretcha kroppen för att skapa en bättre balans mellan bröst- och ryggmusklerna, menar Ewelina.

Ewelina påminner dem som jobbar mycket framför datorn att regelbundet stretcha ut bröstmusklerna genom att pressa en arm mot en dörrpost i 90 grader. Det hjälper till att räta ut en annars ihopkrupen kropp.

Många säger att de känner att det bränner eller kliar bakom skulderbladen. Då är det bra att stretcha ut bröstmusklerna dagligen, och kanske till och med flera gånger per dag, om man känner av mycket besvär, menar Ewelina.

ewelina_halsofilurenEwelina går själv regelbundet på massage en gång i månaden hos en massageterapeut som hon känner. De brukar då turas om att behandla varandra.

Det bästa med att få massage är att man blir totalt avkopplad. Nästan som att sova, men att samtidigt vara där, närvarande. Man känner sig ofta helt tagen efteråt. Det är en skön känsla.

Ewelina menar att fler borde prioritera att gå på massage en gång i månaden, även dem som inte känner av några direkta besvär. Det är ett sätt att förebygga spänningar.

Symptom som orsakas av spänningar men som många kanske inte tänker på att de går att behandla via massage inkluderar spänningshuvudvärk, tinnitus och yrsel. Vissa kunder kommer och säger att det strålar på konstiga ställen, som ut i armen, och tror att de är tecken på en hjärtinfarkt. Ibland beror det på en triggerpunkt i bröstmuskeln som behöver lösas upp.

Massage är även effektivt mot stress, eftersom man blir totalt avkopplad av en behandling.

Jag möter många kunder som kommer in och säger att de är helt uppstressade. Efter en behandling är de så avkopplade att de nästa glömmer att sätta på sig skorna igen. Det märks hur de går ner i varv under behandlingen. De inleder en behandling med att prata för att sedan långsamt bli nästan helt tysta och bara slappna av.

Ewelina är utbildad i klassisk svensk massage vid Axelsons. Den svenska massagen är en djupgående massage som hjälper kunden att bli av med spänningar, till skillnad från en spa-masage som är mer mjuk och avslappnad. Vid klassisk svensk massage används även massageoljor.

Massageolja används vid massagen för att skapa en obegränsad rörelse mellan terapeutens händer och kundens kropp. Oljan minskar friktionen. Jag använder bara ekologiska massageoljor, nu senast massageolja från Föllinge. Föllinges massageolja är fantastisk, lätt och arbete med och går fint in i huden. Stort plus att den är ekologisk och dessutom svensktillverkad, det känns bra i hjärtat när man ger huden så fina råvaror.

Huden är kroppens största organ, så varför inte mata den med bra föda?

Ewelinas tre tips för att må bra:

  • Träna, men sätt rimliga mål. Det är bättre att träna en gång än ingen gång. Många sätter för stora mål för snabbt, men det är ofta svårt att ändra på alla vanor på en och samma gång. Ta det stegvis, och var stolt över dig själv när du tränar.
  • Prioritera dig själv och skapa egentid. Att gå regelbundet på massage, ungefär en gång i månaden, är ett sätt att både underhålla att kroppen mår bra och att unna sig en stund för sig själv.
  • Njuta av livet. Visst är det bra att vara konsekvent med mat, träning, sömn. Men det är viktigt att tillåta sig själv att njuta och att leva också. Mindre pekpinnar!