Vad är Ringblomma/Marigold? Och hur gör den gott för huden?

Ringblommans allra främsta verkan är att den gör gott för huden. Extrakt av ringblomma fungerar bra att använda till akne, eksem och lättare brännskador. Ringblomma är även bakteriedödande mot stafylokocker och stärkande för kroppens immunförsvar.

ringebloma, läkeringblomma, solsicka, solsvicka, solsvicker, solskvä. På engelska heter den calendula, marigold eller marygold, på danska morgenfrue, morgenfrublomst, på norska ringblom, ringblomst, på finska casanut plommu, kehäkukka, på tyska Ringelblume, Studentenblume, på franska souci.

Kärt barn har många namn. Ringblomman är den växt som vi under nästan 30 år haft som logotype i vårt namn Föllinge. Den symboliserar genom sin fantastiska färg för oss läkning, helande och glädje.

Ringblomma är en ettårig växt som främst odlas för sina dekorativa blommor, dels för att de kan användas i exempelvis salvor och i matlagning. Den blir 30-60 cm hög och blommar från juli till september. Blomkorgarna är stora, mellan fyra och sju centimeter. De öppnar sig på morgonen och sluter sig på eftermiddagen

Ringblommans mångsidiga läkande egenskaper i kombination med örtens enkelhet att odla själv, gör den till husapotekets hjälte. Bland annat så är ringblomma perfekt till behandling av svårläkta sår och irriterande hudsprickor. Örten ger också vid stöd vid nybildning av hud.

Ringblomman är rik på bl.a.: Eterisk olja, flavonoider, salicylsyra, calendulin, steoroler, triterpentrioler, karotin, xantofyll, bitterämnen och garvämnen.

Dess uppbyggnad ger växten sårläkande och inflammationshämmande egenskaper. Ett utdrag från blommorna är utvärtes ett bra medel för att läka hud- och läppsprickor och är även bra till svårläkta sår som liggsår och eksem. Den bidrar till nybildning av hud vid sårskada. Dess eteriska olja med antibiotisk och bakteriedödande har verkan mot bland annat stafylokocker. Växten stärker immunförsvar och lindrar vid menstruationssmärtor.

Stjälkens saft sägs vara verksam som medel mot vårtor, liktornar och förhårdnader. Särskilt bra mot hudinflammationer, köldskador samt bröstvårtor som är såriga av amning, oskadligt för barnet.

Du hittar Föllinges ringblomssalva på vår webbshop, Natureofsweden.se: Marigold Ointment. Hela november får du den dessutom till 10 % rabatt.