Frida Oskarsson trivs som bäst i fjällen

Frida Oskarsson är född och uppvuxen i Piteå i Norrbotten men bor sedan studenten i Enskede Gård utanför Stockholm. Kärlek för naturen, och särskilt fjällen, är något som hon fortsatt håller varmt om hjärtat.

Jag känner mig generellt väldigt hemma och avslappnad i naturen. Min mamma och hennes bröder äger en stuga i Jäkkvik i Lappland där vi har spenderat många lov i min barndom, och sedan jag träffade min sambo är vi ofta i Åre och däromkring. Nästa sommar planerar jag dessutom att gå hela Kungsleden, från Hemavan till Abisko, på 42 mil, berättar Frida.

vandring-pa-upplands-broledenFrida har en examen från Södertörns högskola i Journalistik och Multimedia, och jobbade under två år som frilansjournalist, ofta om miljöfrågor.

Intresset för miljö- och klimatfrågor har funnits med länge, men växte i takt med att jag under journalistikutbildningen fick ett större intresse för samhällsfrågor och politik överlag, plus att många av mina arbeten i skolan handlade om miljö/klimat. Min avslutande praktik var på Dagens Nyheters featureredaktion och jag skrev då bland annat om medveten konsumtion, cirkulär ekonomi och textilåtervinning.

Idag har Frida bytt bana och läser sedan ett år tillbaka till förskollärare på Stockholms universitet.

Jag har valt att inte arbeta som journalist längre, men intresset för miljö och klimat finns fortfarande kvar och är i dag en stor del av min vardag. För att nämna några saker så handlar jag främst ekologisk och närproducerad mat, äter inte kött, har el märkt med ”Bra Miljöval”, cyklar och åker kollektivt, och åker tåg i stället för flyg när jag åker hem till släkten i Norrbotten, trots att det tar över 13 timmar enkel väg.

Även i valet av hudvård är ekologi viktigt för Frida, och hon är sedan våren en del av Föllinges ekopanel.

För mig är det självklart att välja ekologisk hudvård före traditionell: det är bättre för både mig och miljön, mer ingredienser från naturen och mindre syntetiska kemikalier. Det känns helt enkelt bättre att använda sådana produkter till min kropp, plus att det med närproducerade produkter (vilket jag föredrar) blir enklare att säkerställa att det är schyssta arbetsförhållanden.

Fridas tre tips för att må bra:
•    Läs feministiska böcker.
•    Peela hela kroppen ibland!
•    Samla alla dina vänner och ha DIY-fest – testa att göra egen deo, scrub och lotion! 🙂

vandring-pa-isalvsleden-i-vasterbotten