Älskade Neroli – stimulerande på cellnivå

Neroli, även känd som apelsinblomma, utvinns genom destillering av de vita blommorna på det frodiga, vintergröna pomeransträdet. Det är alltså dessa blommors doft som fångas under namnet Neroli. De små blommorna samlas ofta för hand och det krävs ungefär ett ton av dem för att resultatet skall bli en liter ren neroli olja.

För huden kan Neroli användas med fördel för alla hudtyper. Det är en av de få eteriska oljor som verkar på cellnivå där den stimulerar avlägsnandet av gamla celler och uppmuntrar tillväxten av nya. Det är särskilt värdefullt för torr, irriterad och mogen hud. Den förbättrar också hudens elasticitet och minskar uppkomsten av ärr, rynkor, bristningar och ytliga blodkärl. Dess sammansättning stärker huden, minskar rodnader och kan vara lugnande för hudproblem.

Neroli hör ursprungligen hemma i Fjärran Östern men blomstrar och utvinns även runt Medelhavet. Dess klimat gör att oljan skördas runt maj och oktober. Oljan fick ursprungligen sitt namn efter prinsessan Nerola i Italien, som älskade att bära oljan som en parfym. Dess utsökt lugnande doft användes också i brudbuketter för att lugna nerverna på de blivande brudarna. Doften är lätt, söt blommig med vad en del beskriver det som en uppfriskande ton av honung.

Hos oss på Föllinge använder vi Neroli både i vår Neroli Face Oil, vars oljor och växtsubstanser tillsammans ökar cellaktiviteten och elasticiteten i huden, och i vår Neroli Face Toner, som passar utmärkt till mogen, torr och känslig hy, och som efter att ha hjälpt till med den sista rengöringen ger ansiktet en fräsch lyster.

Foto: Stina Sandsjö