Jonna Jinton lever nära naturen i Grundtjärn

Jonna Jinton var bara 21 år gammal när hon bestämde sig för att packa ihop sitt liv i Göteborg och flytta upp till den lilla byn Grundtjärn i Västernorrland. Hennes livsberättelse och fängslande fotografier av den norrländska naturen har attraherat människor från hela världen att följa hennes blogg och resa. Det finns något magiskt över hennes fotografier, något i sättet hon fångar soluppgången över bergen eller skymningen i skogen.

Jag hade längtat efter tystnad och lugn jättelänge. Den tuffaste utmaningen med flytten från Göteborg var faktiskt att lista ut de praktiska sakerna. Hur man skulle värma upp huset, hur man hugger ved. Men det har gått bra. Min 70-åriga gammelmorbror Tage bodde här när jag flyttade upp, och kunde allt om livet i byn. Jag sprang till honom nästan varje dag i början och frågade om saker, skrattar Jonna.

Vi brukade spendera somrarna i Grundtjärn när jag var barn. Min mamma är själv uppvuxen här. Sedan tonåren har jag alltid drömt om att flytta hit och bo här. Jag ville prova vingarna, och längtade efter naturen. Här finns ett lugn som aldrig går att hitta i staden.

jonna_jinton_bjorkar_skog_morgon

Grundtjärn ligger drygt nio mil nordväst om Örnsköldsvik, och har bara 9 invånare som är bosatta året om. Om somrarna kommer lite sommarfolk dit, och på midsommar menar Jonna att de brukar vara ganska många, kanske en 30 till 40 personer i byn. Jonna flyttade först in i byns gamla skolbyggnad, men bor sedan några år tillbaka i ett närliggande hus som hon delar min sin pojkvän.

Här är ingen dag den andra lik. På vintern brukar jag börja med att göra upp en eld för att värma huset, och sen går jag ut i skogen med hundarna. Om morgnarna sitter jag ofta vid datorn för att få undan lite jobb, svarar på mail eller skriver ett blogginlägg. Sen kanske jag står i ateljén ett tag och målar, eller går ut och fotograferar i skogen.

Jonnas liv följs av hundratusentals personer genom hennes blogg, Facebooksida och Instagramkonto. Hon tror att mycket beror på att hon hållit på i många år med samma sak, utan att ändra på den hon är eller vad hon står får.

Idag har jag fler följare från andra delar av världen än Sverige. Naturen i Sverige uppskattas kanske mer av dem som inte har den runt sig, begrundar Jonna.

Kulning – traditionellt lockrop för kor

Jonnas internationella genomslag kom kanske först i somras när hon en dimmig juninatt gav sig ut på åkrarna för att kula för korna. Kulning är en uråldrig skandinavisk sångform som användes för att locka på kor vid vallning, och har utövats sedan medeltiden. Klädd i vit långklänning och med sitt blonda hår svallande över bara axlar, har Jonna fångat på film hur korna kommer springande mot henne över den blomstrande ängen när hon kallar på dem. Filmen har fått otrolig spridning och bland annat plockats upp av Daily Telegraph, amerikansk tv och press i Kina.

Bloggerskan, fotografen och konstnären Jonna Jinton är idag 27 år gammal och egenföretagare. Bloggen är centrum i hennes verksamhet, och därtill har hon kopplat en webbshop där hon säljer egna fotografier och målningar. Ibland är hon även ute och föreläser om sitt liv och sin väg. Om hur hon tog modet att flytta upp till Grundtjärn, och om hur viktigt det är att våga följa sitt hjärta.

Jag hoppas att jag kan fortsätta med det här. Jag vill skapa och fota. Det är jättekul att det blivit så att jag kan försörja mig på det.

Både jag och mamma har längtat till Grundtjärn så länge jag kan minnas. Vi har delat den drömmen. Mamma flyttade också tillbaka till Grundtjärn efter mig för några år sedan. Så nu bor vi nära varandra. Pappa jobbar fortfarande i Göteborg, men han planerar att flytta upp hit om några år när han pensionärer sig.

Jonnas bästa tips för att fotografera naturen

Jonnas intresse för fotografi började redan på gymnasiet när hon köpte sin första systemkamera, en Nikkon D70. Hon gick runt Göteborg i jakt på olika motiv att fotografera, men hittade ingen direkt stil hon riktigt tyckte om. Det var alltid folk överallt.

Det var först när jag flyttade till Grundtjärn som jag började fota på allvar. Jag ville visa vad jag gjorde under dagarna på bloggen. Och sen blev jag så inspirerad av naturen här. Allt var så vackert. Det var så det började.

Jonna har aldrig gått en kurs i fotografi utan har lärt sig själv. Idag äger hon en Nikkon D810 som hon använder nästan dagligen på sina utflykter i skogen.

Ljuset är det viktigaste när man vill fotografera naturen. Om inte ljuset är fint ute så hittar jag inte inspiration. Jag brukar jaga vackert ljus – antingen sent på kvällarna eller tidigt på morgonen. Obekväma tider. Jag fotar nästan aldrig i direkt solljus utan inväntar de magiska stunderna.

Man ska inte tänka så mycket på allt det tekniska. Jag tror många annars fastnar där. När jag började kunde jag ingenting. Jag bara började. Jag ställde upp kameran på ett stativ och hade kul. Man ska ha roligt och inte tänka för mycket.

Jonna tippar på att hon idag har över 300 000 bilder på sin dator och en rad externa hårddiskar.

– Jag ska gå igenom dem någon gång… säger hon och skrattar.

Efterarbetet med bilderna brukar hon göra i Lightroom, för att fixa lite med kontrast och ljus. Vissa bilder behöver mycket redigering, och vissa nästan inget alls, berättar hon. Ibland leker hon även runt med lager och lägger bilder i varandra för att skapa bildliga berättelser.

jonna_jinton_norrsken

Tips för att fotografera norrsken

Ett naturfenomen som fascinerar människor världen över är Norrsken. Något som Jonna har fångat otaliga gånger i sina foton och delat med sig av.

Under vintern ser vi norrsken här i Grundtjärn nästan varannan kväll. Vi bor så långt ifrån ljusföroreningar, så även om det är lite norrsken så syns det ändå.

Jag vet inte exakt hur jag gör för att fånga norrskenet på bild. Först och främst gör det skillnad om månen är ute eller inte. Det blir alltid bättre bild om det är helt svart och stjärnklart. Jag brukar ha väldigt lång exponeringstid, kanske 10-30 sekunder. Inte för hög ISO heller för då blir bilden brusig. Vidvinkelobjektiv är bra för att fånga himlen. Sen handlar det mest om att prova sig fram tills det blir bra resultat. Och att ha en bättre kamera som kan fånga himlen.

Jonna lever nära naturen och älskar hur den ständigt förändras i och med de olika årstiderna. Mest fascinerad är hon av de mer extrema årstiderna, precis i början av sommaren och vintern.

I juni blommar allt ut. Det luktar jättegott här. Det är som att allt bara kommer till liv, och det är jättehäftigt att uppleva. Dimmiga, ljusa kvällar, det har något magiskt över sig. December är vackert med all sin snö. Jag brukar göra ljusinstallationer och projekt i skogen runt Lucia och fota dessa.

Med sin stora kärlek för naturen och respekt för vikten av att bevara den handlar och äter Jonna nästan bara ekologiskt och närproducerat. Och hon har även på senare tid kommit underfund med att även det vi sätter på kroppen borde vara naturligt och ekologiskt.

Jag har blivit mer intresserad av ekologisk, närproducerad hudvård. Det är viktigt både för naturen och för en själv. Jag gillar Föllinge eftersom det är ett märke som delar liknande värderingar som jag själv, berättar Jonna.

Under nästa år är vi på Föllinge glada över att ha äran att få visa upp några av Jonna Jintons fotografier av den norrländska naturen på våra sociala mediekanaler. Vi planerar även ett djupare samarbete med Jonna framöver. Mer information kommer inom kort.

jonna_jinton_fotograf_skogen

Alla foton är tagna av Jonna Jinton, jonnajinton.se