Det Marockanska guldet – Arganoljans alla fördelar

Arganoljan kommer från arganträdets frukter och växer enbart i Marocko. Den sägs enligt traditionen tillhöra kvinnorna och har använts av lokalbefolkningen i flera århundraden. Oljan framställs ofta av berberkvinnor som plockar de plommonstora arganfrukterna och krossar dess oätliga kärnor för hand. Processen är tidskrävande och arbetsintensiv, vilket gör att ren ekologisk arganolja av hög kvalitet är dyrbar. Det krävs ca 100 kg frukter för att framställa 1 kg kallpressad olja.

Arganoljan (Argania Spinosa Kernel Oil) är en halvtorr olja som lätt tas upp av huden och dess konsistens och textur är silkeslen. Den doftar svagt nötaktig och jord. Färgen är klar gulgrön och har ofta en viss del av segment på botten av flaskan. Det ser lite grumligt och oklart ut, men det är faktiskt ett tecken på att oljan är äkta och oraffinerad. Bästa förvaringen är i en mörk flaska som skyddar den från att härskna.

Använd under ögonen

Eftersom arganolja är tunn tränger den snabbt in i huden och passar extra bra att använda under ögonen, ett område som annars är känsligt för fett.

Påskyndar läkning av huden

Det rika innehållet av vitamin E motverkar också ärrbildning, påskyndar läkning och lugnar irriterad hud. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den också lämplig för acnehud och olika hudproblem. Oljan har också förmågan att minska uppkomsten av fina linjer.

Fantastisk som hårolja

Arganolja är även omtalad som en fantastisk hårolja och är perfekt för att få bukt med frissigt hår och kluvna hårtoppar, ger ett livligt och glansigt hår med lyster. Använd oljan som hårinpackning eller bara masseras in i hårbottnen och dras ut i längderna före schamponering. Vid inpackning, låt verka i 15-30 minuter.

Föllinges ekologiska arganolja hittar du här på natureofsweden.se.

argan