Vintertips för huden

Nu kommer vintern och med det torr hud…
Torr hud är något som är väldigt vanligt. Ofta blir det värre på vintern, då luften både utomhus och inomhus är torrare. När huden är torr kan den bli lite rödflammig, börja klia och fjälla. Ofta stramar den, särskilt om du duschat eller solat. Huden på armbågar, knän, smalben, händer och fötter brukar vara torrast. Om din hud är torr blir den också ömtålig och lättare irriterad.  Huden behöver fukt och fett för att återhämta sig och vi har produkter som kan hjälpa dig.

Lite Tips…

För att underlätta för huden att behålla sin balans finns en del saker du kan göra.
Vatten torkar ut huden varför det är bra att tänka på att inte duscha och bada oftare och längre än nödvändigt.
För att återställa hudens smidighet är det viktigt att du dels använder en duschprodukt som inte torkar ut men också smörjer in dig dagligen med en lotion, olja eller kräm. Om du använder olja lägg den på fortfarande fuktig hud. Det resulterar i att oljan binder fast fukten i huden.
Att peela underbenen med lätt tryck för att inte skada den torra huden kan vara ett sätt att stimulera cirkulationen och förbereda den för den efterföljande insmörjningen.

Produkter…

Att välja produkt är alltid personligt. Skall den vara fet, tunn, doft- eller doftfri. Föredrar du lättabsorberande produkter eller vill du känna att huden får en riktigt näringsboost och tycker det känns perfekt att det tar lite tid för huden att absorbera produkten? Vi har en mängd olika salvor, krämer, lotioner och oljor med fuktbindande och närande ämnen som mjukgör torr hud.
Skillnaden mellan de olika beredningarna är något vi får mycket frågor om. Vad är skillnaden mellan salva, kräm och lotion?
En salva innehåller inget vatten. Den innehåller alltså enbart fett, örter och vaxer. I dessa produkter behövs ingen konservering men vi använder antioxidanter för att skydda produkten mot härskning. Den används på mindre områden och gärna på en fuktad hud. Ex. Ringblomssalva
Lotioner är produkter som innehåller lättabsorberande oljor samt också ofta en mindre mängd fett än en creme. Det gör att den blir mer lös i sin karaktär och absorberas mycket lätt. Ex. Bodylotion
Cremer är den produkttyp som innehåller en större mängd fett. Fortsatt kan det vara lättabsorberande oljor men i en creme används oftast även halvfeta och feta oljor. Det gör att absorptionen blir något längre än vid användning av en lotion. Ex. Foot cream

[Fotot ovan är taget av Stina Sandsjö.]