Ekologisk hudvård stimulerar hudens egna funktioner och ”gör gott” för samhället

lavender fields

Den naturliga och ekologiska hudvårdsmarknaden växer. Vi ser tydliga tecken på att även den ”vanliga” kunden som normalt har använt hudvård från konventionella hudvårdsmärken börjar intressera sig och även prova produkter från naturliga och ekologiska hudvårdsmärken.

För många kommer insikten som en aha-upplevelse; att exempelvis efter en ansiktsbehandling eller ett besök på ett spa inse att det idag inte är ett antingen eller – man behöver inte välja mellan ekologiska eller funktionella produkter – man kan få båda på samma gång.

När vi utvecklar ekologiska produkter i dag så har vi sedan länge passerat det stadiet. Det är inte frågan om produkten fungerar – det är klart att den gör det; precis lika bra som den konventionella produkten. Men ibland nås funktionen på lite olika sätt.

Vi har idag ett stort utbud av testade råvaror att tillgå. Råvaror som är ört- och växtbaserade, där man utvunnit naturliga, aktiva substanser på optimalt sätt för att skydda de ämnen som växterna innehåller. I vissa fall kan resultaten ta lite längre tid att uppnå i huden – detta genom att man stimulerar hudens egna funktioner snarare än tvingar på huden andra ämnen där det egentligen är reaktionerna i huden som ger resultatet. Ett tvåsidigt sätt att se på samma sak kan man tycka.

I de testresultat som vi får ta del av ser vi med tydlighet att med en bra hudvårdsrutin med bra produkter kan man åstadkomma väldigt mycket oavsett om det gäller exempelvis pigmentförändringar, cellföryngring med minskning eller förebyggande av rynkor, eller balansering av fettproduktionen i huden.

Växter är alltså mycket potenta aktiva råvaror.

I vår verktygsväska har vi också alla våra vegetabiliska oljor och fetter med dess egenskaper att tillgå. En fantastisk palett av möjligheter. Vill vi ha för huden omhändertagande oljor eller mer aktiverande oljor? Skall den tas upp snabbt eller vill vi ha en mer långsam absorption? Fantastiska möjligheter…

Tiden är förbi när håret efter en tvätt ser ut som svinto. Ingen vill ha ett sådant schampo. Få är beredda att offra funktion för att ”göra gott” för miljön. Men funktion behövs inte offras för ekologiskt och miljövänligt. Idag går det att välja ekologiska produkter som både uppfyller den funktion de lovar, så väl som att de värnar för miljön och skapar stimulans i samhället.

Det diskuteras runt om i stugorna och lägenheterna, från norr till söder, och en vilja växer fram om en ansvarsfull konsumtion. Att genom medvetna val kunna påverka odlarens vardag, kunna stödja ett kvinnokooperativ som genom att vi handlar råvarorna hos dem, visserligen något dyrare, gör att de kan försörja sin familj och utveckla sitt företag. Det känns stort att vi kommit så pass långt i vårt tänkande och vi hoppas att det kommer att fortsätta sprida sig.

Ni som redan i dag har hunnit hit i er process har en viktig roll i detta. Att ni hjälper till att sprida kunskap och argumenten till människor runt omkring er varför ni gjort just era val. Varför ni väljer ekologiskt.

Tillsammans kommer vi att, och gör vi redan nu, skillnad.