Tea treeolja, första hjälpen på flaska…

tea tree trad blogg

Tea treeolja, är en eterisk olja destillerad ur bladen av den inhemska australiensiska växten Melaleuca alternifolia.
Under de senaste årtiondena har dess popularitet och användning som ett alternativ och komplementär behandling ökat både här och i andra delar av världen. Idag finns oljan både i kosmetika, aktuella läkemedel och hushållsprodukter.

Snabba fakta om Tea treeolja
– Oljan har antibakteriella, antiinflammatoriska, antivirala och antifungala egenskaper.
– Oljan kan användas vid akne, fotsvamp, vid små sår eller huvudlöss.
– Oljan bör aldrig sväljas!

Fördelar:
1. Antibakteriell
Oljan har använts i nästan 100 år i Australien för olika hudproblem.
En del undersökningar tyder på att oljans antimikrobiella aktiviteten kommer från dess förmåga att  skada cellväggarna hos bakterier. Mer forskning behövs för att förstå hur det kan fungera.

 1. Antiinflammatorisk
  Tea treeolja kan hjälpa till vid inflammation. Detta eventuellt på grund av sin höga koncentration av terpinen-4-ol, en förening med antiinflammatoriska egenskaper.
 1. Antifungala
  I olika granskningar lyfts Tea treeolja fram för dess förmåga att döda ett antal jäst och svampar. Majoriteten av de studerade granskningarna fokuserar på Candida albicans, en typ av svamp som vanligtvis påverkar huden, könsorganen, halsen och munnen.
 1. Antivirala
  Vissa studier visar att tea tree-olja kan hjälpa till att behandla vissa virus, men forskning är begränsad på detta område.
 1. Acne
  Vid behandling med Tea treeolja upplevdes förbättring av både den totala aknen samt svårighetsgraden av akne.

Detta bygger på tidigare forskning som jämförde 5 procent Tea tree oljeblandning med 5 procent bensoylperoxid lotion som används vid behandling av mild till måttlig akne.
Fördelarna med och potentialen för Tea treeolja (destillerad från bladen av Melaleuca alternifolia) har erkänts i mer än 70 år. Tea treeolja har erkänt antiseptiska, anti-bakteriella, anti-svamp, anti-inflammatoriska och anti-virala egenskaper.
https://www.natureofsweden.se/produkter/wellness/tea-tree