Ringblomma/Marigold/Calendula officinalis flower…

Ringblomman är den växt som vi tidigare under nästan 30 år haft som logotype i vårt namn Föllinge. Den symboliserar genom sin fantastiska färg för oss läkning, helande och glädje.

Det är en ettårig växt som främst odlas för sina dekorativa blommor, dels för att de kan användas i exempelvis salvor och i matlagning. Den blir 30-60 cm hög och blommar från juli till september. Blomkorgarna är stora, mellan fyra och sju centimeter.
De öppnar sig på morgonen och sluter sig på eftermiddagen. Dess mångsidiga läkande egenskaper i kombination med örtens enkelhet att odla själv gör den till husapotekets hjälte.

Ringblommans allra främsta verkan är att den gör gott för huden. Extrakt av ringblomma fungerar bra att använda till akne, eksem och lättare brännskador. Ringblomma är även bakteriedödande mot stafylokocker och stärkande för kroppens immunförsvar. Sammanfattningsvis gör det att ringblomman är perfekt för svårläkta sår och irriterande hudsprickor. Örten ger också vid stöd vid nybildning av hud.
marigold